Ghidul Programului de Afiliere

1. Despre marketing-ul afiliat

Marketingul afiliat este un model de marketing online, bazat exclusiv pe performanta: comision in functie de rezultate.

Sistemul functioneaza destul de simplu: magazinul online CufarulNaturii.ro (Advertiser) pune la dispozitia Afiliatilor (clienti, publisheri, bloggeri…) o serie de instrumente de promovare, de la bannere la link-uri si reclame text. Afiliatii folosesc aceste instrumente pentru a directiona vizitatori pe site-ul Advertiser-ului si sunt recompensati direct proportional cu valoarea cumparaturilor realizate de respectivii vizitatori. Advertiser-ul plateste astfel doar pentru rezultate.

Acest tip de plata a publicitatii online este denumita CPA (cost pe achizitie).

2. Despre inscrierea in programul de afiliere CufarulNaturii.ro

Participarea la programul de afiliere CufarulNaturii.ro este gratuita, primul pas in acest sens fiind crearea unui cont de client pe site.

La program poate adera orice persoana fizica sau juridica majora din Romania.

3. Despre mecanismul programului de afiliere CufarulNaturii.ro

Afiliatul promoveaza produsele CufarulNaturii.ro cu ajutorul instrumentelor puse la dispozitie pe pagina contului sau de afiliat:

 • postare pe Facebook;
 • transmitere email-uri;
 • bannere sau link-uri care pot fi postate fie pe site-ul sau blogul afiliatului, fie pe alte site-uri cum ar fi anunturi gratuite, forumuri sau liste de discutii.

Folosindu-se de instrumentele puse la dispozitie, Afiliatul va directiona vizitatori catre site-ul CufarulNaturii.ro.

Odata directionat pe CufarulNaturii.ro,  in browser-ul vizitatorului va fi plasat si retinut pentru 30 de zile un “cookie”, care va contine informatii referitoare la directionarea respectiva. In cazul in care, in termenul de valabilitate de 30 de zile, vizitatorul isi creaza un cont si/sau finalizeaza o comanda pe site-ul CufarulNaturii.ro:

 • Afiliatul (Primul Afiliat) va primi 2% bonus din valoarea cumparaturilor facute de vizitator;
 • Vizitatorul devine Referat de Nivelul 1 pentru Primul Afiliat, care l-a directionat catre CufarulNaturii.ro;
 • Pentru fiecare achizitie ulterioara facuta de acest Referat de Nivelul 1, Primul Afiliat va primi 2% bonus din valoarea cumparaturilor;
 • Vizitatorul devine, la randul lui, Afiliat la programul de afiliere CufarulNaturii.ro.

Vizitatorul, in calitate de Afiliat si Referat de Nivelul 1, poate directiona la randul sau alti vizitatori, care vor deveni Referati de Nivelul 1 (pentru el) si Referati de Nivelul 2 (pentru Primul Afiliat). Pentru fiecare achizitie facuta de acestia, Referatul de Nivelul 1 va primi 2% bonus, iar Primul Afiliat (Referatul de Nivelul 2) va primi 1% bonus.

4. Despre bonusuri

Bonusurile reprezinta procentul din vanzarile de produse pe care Afiliatul le genereaza cu ajutorul instrumentelor de promovare puse la dispozitie de CufarulNaturii.ro.

In vederea calcularii bonusului unui Afiliat se va tine cont de toate comenzile plasate pe site de catre Referati de Nivelul 1 si 2.

Bonusul se va calcula doar pentru comenzile facturate, achitate. Bonusurile aferente produselor eliminate din comanda, sunt anulate. Facturile care au fost ulterior stornate, vor determina o scadere de bonus din contul afiliatului cu valoarea bonusului acordat la facturarea comenzii respective.

Bonusul calculat se aplica la valoarea cumparaturilor, inclusiv reducerile, fara a lua in calcul TVA, taxele de transport sau alte taxe. Toate bonusurile vor fi calculate si inregistrate in contul Afiliatului.

Important:

O persoana directionata de Afiliat pe site-ul CufarulNaturii.ro este considerata Referat doar daca si-a creat un cont nou pe CufarulNaturii.ro in termen de 30 de zile de la momentul directionarii si atata timp cat isi mentine contul activ.

In cazul in care:

 • o persoana este directionata de Afiliatul X, dar nu isi creaza un cont nou
 • in mai putin de 30 de zile, aceeasi persoana este directionata de Afiliatul Y, dar isi creaza un cont

atunci, la final, persoana respectiva va fi considerata Referat pentru Afiliatul X.

In cazul in care:

 • persoana este directionata de Afiliatul X si isi creaza un cont nou in mai putin de 30 de zile
 • persoana respectiva devine Referat pentru Afiliatul X
 • dupa o perioada de timp, persoana respectiva renunta la contul sau
 • dupa o perioada de timp aceeasi persoana este directionata de Afiliatul Y si isi creaza un cont si de aceasta data

atunci, la final, persoana respectiva va fi considerata Referat pentru Afiliatul Y.

5. Despre utilizarea bonusului

Afiliatii au acces instant la statistici si rapoarte privind bonusurile obtinute, valoarea bonusurilor fiind afisata in contul Afiliatului imediat ce comanda efectuata de un Referat este certa (comanda a fost facturata, livrata, platita si nu exista retururi de produse).

Atunci cand doresc utilizarea bonusurilor acumulate in contul lor, Afiliatii pot decide:

 • Transformarea bonusurilor disponibile intr-un Cupon de Reducere la plata cumparaturilor efectuate pe site-ul CufarulNaturii.ro. Afiliatul va insera codul Cuponului de Reducere in pagina de finalizare a cumparaturilor si va beneficia instant de reducerea valorii cumparaturilor cu valoarea Cuponului de Reducere. Daca valoarea cumparaturilor este mai mica decat valoarea Cuponului de Reducere, restul sumei ramane in contul Afiliatului. Daca valoarea cumparaturilor are valoare mai mare decat valoarea Cuponului de Reducere, va trebui achitata diferenta.
  Nota: Aceasta modalitate de utilizare a bonusurilor nu implica impozitare.

 • Plata bonusurilor disponibile prin transfer bancar, reprezentand Comision de Promovare. Solicitarea platii se poate face doar in cazul in care valoarea depaseste 100 RON.
  Nota: Aceasta modalitate de utilizare implica, dupa caz, impozitare.

6. Despre plata comisionului prin transfer bancar

In urma solicitarii de plata, transmisa pana la data de 15 ale lunii, Afiliaţii programului vor primi plata cuvenita in termen de 15 zile, cu conditia ca valoarea castigata (venitul brut) sa fie de minim 100,00 RON.

La prima solicitare de plata prin tranfer bancar a bonusului acumulat, CufarulNaturii.ro va trimite catre Afiliat contractul de comision in baza caruia se vor face toate platile ulterioare. Afiliatul va returna un exemplar semnat, impreuna cu diverse copii de documente anexate, pentru ca platile sa fie facute in conditii legale. De exemplu, in cazul persoanelor fizice, acestea vor trimite, odata cu exemplarul contractului semnat, o copie dupa cartea de identitate si o declaratie privind modul de aplicare a taxelor si impozitelor, pentru ca inregistrarea din punct de vedere fiscal sa se poata face in conditii legale.

In cazul persoanelor juridice

Plata va fi efectuata prin transfer bancar, dupa ce, in prealabil, a fost semnat contractul de comision, intre CufarulNaturii.ro si societatea Afiliatului.

Pe baza contractului, societatea Afiliatului va emite factura fiscala pentru veniturile obtinute, la care va adauga TVA, in cazul in care societatea este platitoare de TVA, mentionand pe factura codul de afiliere, numarul si data contractului.

Termenul de plata este de 15 zile de la data acceptarii facturii, cu conditia ca valoarea castigata (venitul brut) sa fie de minim 100,00 RON.

In cazul persoanelor fizice autorizate (PFA, AF, II) se aplica procedura ca si pentru persoanele juridice.

In cazul  persoanelor fizice

Plata va fi efectuata prin transfer bancar, dupa ce, in prealabil, a fost semnat contractul de comision, intre CufarulNaturii.ro si Afiliat, in calitate de persoana fizica.

In urma solicitarii de plata, transmisa pana la data de 15 ale lunii, Afiliaţii programului vor primi plata cuvenita in termen de 15 zile, cu conditia ca valoarea castigata (venitul brut) sa fie de minim 100,00 RON.

Pe baza contractului, CufarulNaturii.ro va efectua plata in contul Afiliatului, valoarea comisionului acordat fiind impozitata, conform legislatiei in vigoare. CufarulNaturii.ro are obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii impozitului si contributiilor individuale de asigurari sociale.

Potrivit Codului Fiscal (Titlul IX^2 – Contributii sociale obligatorii – Capitolul II – Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica), CufarulNaturii.ro va retine si vira catre stat urmatoarele contributii si impozite:

 • in cazul in care Afiliatul obtine si alte venituri de natura salariala sau pensii (are si un contract de munca, este functionar public, somer sau pensionar):
  • CASS – contributia pentru sanatate in cuantum de 5,5% din venitul brut.
  • Impozit pe venit in cuantum de 10% din venitul brut, din care s-a dedus CASS sau impozit pe venit in cuantum de 16% din venitul brut, fara deducerea CASS.
 • in cazul in care Afiliatul nu se regaseste in situatia de mai sus (NU are un contract de munca, NU este functionar public, NU este somer si NU este pensionar):
  • CASS – contributia pentru sanatate in cuantum de 5,5% din venitul brut.
  • CAS – contributia pentru asigurarile sociale in cuantum de 10.5% din venitul brut pentru veniturile care se impoziteaza cu cota de impunere de 16% sau in cuantum de 31.3% din venitul brut pentru veniturile care se impoziteaza cu cota de impunere de 10% , aplicabila la venitul brut;
  • Impozit pe venit in cuantum de 10% din venitul brut, din care s-au dedus CASS si CAS sau impozit pe venit in cuantum de 16% din venitul brut, fara deducerea CASS si CAS.

Restrictii:

 • CASS – Baza lunara de calcul a contributiei pentru sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara (750 lei). Exceptie o reprezinta situatia in care pe langa veniturile din activitati independente (conventii civile) persoana fizica obtine si venituri de natura salariala, indemnizatii de somaj, pensii mai mici de 740 lei, precum si alte venituri din activitati independente, agricole si asocieri fara personalitate juridica, caz in care contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
 • CAS – Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (5 x 2.223  lei = 10.585 lei).
 • Cota de impozitare de 10% se aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii. Platile de 10% sunt considerate plati anticipate si se regularizeaza prin Declaratia anuala de venit.
 • Cota de impozitare de 16% se aplica la venitul brut, fara deducerea contributiilor sociale obligatorii. Impozitul pe venit de 16% este considerat impozit final.

In continuare, afiliatii persoane fizice au obligatia de a declara o data pe an veniturile obtinute de la CufarulNaturii.ro, in baza unei adeverinte eliberate de noi si depuse la Administratia financiara de care apartine Afiliatul. In functie de decizia de impunere emisa de autoritatile fiscale in cursul anului urmator obtinerii venitului, Afiliatii vor achita diferenta de impozit.

In cazul in care afiliatul nu doreste sa mai depuna alte declaratii la Administratia financiara, acesta are posibilitatea sa opteze pentru impozitarea veniturilor cu 16% in loc de 10%, acest impozit fiind final.

Potrivit legii, la prima plata din an catre orice Afiliat persoana fizica si ori de cate ori la platile subsecvente apar modificari fata de situatia anterioara, acesta trebuie sa depuna la noi cate o declaratie pe proprie raspundere, in baza careia vom determina care sunt tipurile de contributii ce ar trebui sa se retina si prin care se poate opta pentru retinerea impozitului de 10% sau 16%.

Afiliatii au posibilitatea de a primi integral suma castigata prin CufarulNaturii.ro si de a isi achita singuri contributiile catre stat daca devin persoane juridice.